AHLAN WASAHLAN SELAMAT DATANG WELCOME WILLKOMMEN

Tuesday, July 25, 2017

Maksu alin dah kahwin..alhamdulillah

Jumaat lepas adik aizim, alin selamat bernikah dgn sallehuddin dari perak biras aku ni..sabtu tu kenduri dia..noah suka betul la sbb ramai org lepas tu leka la berjalan2 kat kampung uwan

Noah yg rapat dgn maksu mcm blur2 jugak dgn kehadiran paksu dia..hehe
Isnin dah start sekolah semalam..penat kenduri masih terasa..

Alin & salleh

Family nenek@uwan pengasuh noah pun dtg

Noah dan ummi
Noah dan atuk ibrahim 


Share/Bookmark

Wednesday, July 19, 2017

Alpha Thalasemia Trait

Salam..hari ni noah checkup 1 tahun 3 bulan..alhamdulillah dpt balik awal (mohon dgn pengetua baru)

Noah tahun lepas pernah demam 3 hari dan kena check darah..hb dia rendah time tu 8.5..sejak tu noah kena follow up checkup dgn pakar kat hospital tuanku jaafar seremban
Banyak kali darah noah kena ambik..sedih tgk dia nangis2 dlm bilik tu..noah mula2 dikira anemia
Dapat zat besi,multivitamin dan folic asid..checkup setahun aritu noah disuspek pembawa thalasemia plak(alpha thalasemia trait) sedih sgt dpt tahu masa tu..alhamdulillah cuma pembawa tapi aku tetap risau..doktor suruh aku dan suami plak check darah..alhamdulillah result da dpt terbukti aku normal..cuma tunggu suami aku punya plak..harap normal jgk dan membuktikan noah bukan la pembawa thalasemia..mungkin hanya kekurangan iron..iron deficiency anemia..itula harapan aku..mohon doakan untuk noah selalu sihat..membesar dgn sihat dan bijak..amin


Share/Bookmark

Tuesday, July 4, 2017

Noah Rifqi

Sekian lama xupdate blog..alhamdulillah aku dah pun dikurniakan seorang cahaya mata lelaki bernama Noah Rifqi yang lahir pada 22 April 2016 yang lalu. Sekarang noah dah pun pandai berjalan. Kali ni aku nak kongsi dan promote barang2 baby yg noah pakai. InsyaAllah nak jadi usahawan online yang berjaya plak secara sambilan.


Share/Bookmark

Friday, May 15, 2015

Twins Baby

Ahad lepas blk kampung sekejap untuk hantar langsir ibu yg ditempah kat terminal one. Alang2 balik tu singgah menziarahi si kembar aida ( geng gstt dulu) yang baru melahirkan baby kembar sepasang..akif dan auni namanya...so sweet..mesti best kn dpt kembar sepasang plak tu ....






Share/Bookmark

Wednesday, April 22, 2015

IUI (Intrauterine Inseminasi)

Apakah IUI?


  • Intrauterine inseminasi ialah proses membantu meningkatkan peluang kehamilan dimana melibatkan prosedur makmal untuk mengasingkan sperma yang aktif dari sperma yang kurang aktif. Sperma yang bergerak pantas akan dimasukkan terus ke dalam rahim isteri apabila berdekatan dengan tempoh ovulasi dimana telur akan dibebaskan tidak lama lagi. Peluang persenyawaan  boleh ditingkatkan dengan menjalani prosedur ini.
  • Langkah 1 (tanpa ubat)
  • IUI dilakukan di antara hari ke-12 dan hari ke-16 kitaran haid anda dimana hari pertama merupakan hari pertama haid anda datang. Anda akan diberi ujian darah atau air kencing untuk mengenalpasti ovulasi anda.
  • Kebanyakkan doktor akan menyediakan ovulasi kit peramal untuk mengesan lonjakkan hormon LH dimana ovulasi akan berlaku tidak lama lagi.
  • Langkah 1 (dengan ubat)
  • Jika anda menggunakan ubat kesuburan untuk merangsang ovulasi, kematangan telur anda akan ditinjau melalui ultrasound melalui faraj. Anda akan diberikan suntikan hormon untuk merangsang pembebasan telur apabila telur cukup matang.
  • Langkah 2
  • Sperma akan dimasukkan 12-48 jam kemudian selepas ovulasi ditentukan ataupun selepas penggunaan ubat kesuburan. Ada juga doktor yang memilih membuat 2 kali IUI dalam satukitaran haid dimana proses kedua akan dilakukan sekurang-kurangnya 12 jam selepas proses pertama.
    • Doktor akan memasukkan spekulum (alat membuka dinding vagina) ke dalam faraj anda.Kateter kecil (tiub yang lembut dan fleksibel) kemudian diulir ke dalam rahim anda melalui serviks anda. Sperma kualiti yang terbaik yang telah dipilih akan masukkan melalui tiub. Sesetengah wanita akan rasa ketidakselesaan sepanjang proses ini.
  • UNTUK LELAKI

    (a) Langkah 1
    • Anda akan diminta untuk menghasilkan sampel sperma atau air mani pada hari rawatan tersebut. Sperma yang dihasilkan harus dihantar untuk pemilihan tidak lebih daripada 30 minit.
    (b) Langkah 2
    • Sperma akan dibasuh untuk membuang cecair di sekelilingnya. Sperma yang aktif dan kurang aktif akan dipisahkan. Proses pencucian dan pemilihan sperma  mengambil masa lebih kurang 1-2 jam. Sebaik sahaja sperma dipilih, IUI akan dilakukan.
    (c) Langkah 3
    • Sperma yang aktif dan berkualiti baik akan diletakkan di dalam kathetar kecil (tiub kecil) yang akan dimasukkan ke dalam rahim.


     
    sperma pemilihan & pencucian IUI




Share/Bookmark

Bila nak ada baby??

Baru je genap 3 hari anniversary aku dgn aizim kali ke 2. Seperti biasa soalan yang sering berlegar di fikiran aku atau orang lain..bila nak ada baby?bila nak dapat anak??
Walau apa pun aku bersyukur aku dengan suami aku memang tak ada masalah kesuburan setelah membuat ujian kesuburan dengan pakar. Juga aku pernah mengandung awal2 perkahwinan dulu tapi hanya sekejap dan aku mengalami keguguran.

Pelbagai usaha telah dilakukan termasukla makan supplement yang pelbagai dari vitamin, jus, buah zuriat, madu dan sebagainya, pergi berurut..amalkan zikir...tapi Allah belum nak bagi lagi rezeki tu.

Kawan-kawan yang lambat kahwin dari aku pun majoriti semua dah ada anak. Dan yang terbaru kakak ipar aku dan cikgu yang baru kawen satu sekolah dengan aku ni pun pagi tadi dapat tau dah mengandung. Maka timbullah soalan terhadap aku. Semua cakap releks la..Allah belum bagi rezeki..ada yang 10 tahun baru dapat anak...macam2 lagi..kalau kawen umur muda tak de masalah nak dapat anak 10 tahun pun..kalau kawen umur dah 30 takkan umur 40 tahun baru nak mengandung...tapi itula kita janganla melawan kehendak Allah. Sebenarnya Allah lebih tau apa yang terbaik untuk kita.

Apa2 pun aku terus berdoa agar dikurniakan rezeki anak tu dalam masa terdekat. InsyaAllah teguhkan hati dan jangan jealous dengan orang yerrr

(aku akan update blog tentang semua usaha yang aku lakukan dalam ber TTC ni..next pos..pasal IUI)

Aku rancang nak buat IUI. Memandangkan kerja sebagai guru sangat stress dan tiada masa berehat. Kalau cuti pun badan dah penat...huhu
Gambar baby ihsan google...kehadiran anak yang dinantikan setiap pasangan yang berkahwin
(p/s pos aku agak skema sikit..hehe)


Share/Bookmark

Monday, December 29, 2014

Chicky Maruko Chan (Si Kucing Siam)

Haha namer kucing baru family aku. Kucing ni dibeli oleh kakngah...so duk kat rumah family aku la..sangat comel...mix siamese baka dier...lincah giler...best plak aku pegi shopping barang2 kitten ni...sangkar,toys,beg jejalan dier. Apa2 pun Ebi tetap tak diabaikan. Ebi pun dapat makanan dan susu jugak...hehe

So...aku sebenarnya prefer kucing baka scottish fold dgn parsi tapi harganyaaa mak aiiii bersojak kalo nak beli kene pikir banyak kali dulu. Tapi kucing siam ni pun cantik dan cerdik.
                  Chicky yang lasak
      Chicky yang cool je ketika dicucuk vaksin tadi



Kucing Siamese berasal dari negara Thai.Ciri-ciri kucing siam adalah:

* Bentuk tubuh panjang, langsing dan berotot
* Tubuhnya yang langsing
* Kepala kecil dan berbentuk segitiga
* muncungnya mancung,
* Bermata biru
* Telinga yang lebar
* bulu pendek dan halus
* Ada warna kontras di ujung-ujung tubuh seperti kaki, telinga, mulut, ekor,hidung dan sekitar mata 


Share/Bookmark
Related Posts with Thumbnails