AHLAN WASAHLAN SELAMAT DATANG WELCOME WILLKOMMEN

Friday, February 25, 2011

Kucing Robot Doraemon


Doraemon...sebuah manga Jepun popular yg dikarang oleh Fujiko F.Fujio sejak tahun 1970.Tapi tayang kat Malaysia area 1992 gtu. Cuber kowang bygkn..lamer dah kn kartun nie...dan aku ingat lagik...time aku kecik2 dulu...first time aku tgk iklan citer nie kat tv, aku dgn alang aku da minat dan bayangkan aku ingat kartun 'ding dang' ala coklat dak2 kecik yg popular dedulu da jadik watak kartun...yela rupe doraemon tu iras2 ding dang kn..hehe

"wei..ding dang da ader kartun weiii...ko jgn luper rakam citer nie" alang aku time tu da masuk skola berasrama, dier suh aku rakam citer tu gune tape time tu..tape besar tu..dak2 kecik skrg tau x??haha

dan aku meminati la citer doraemon ni bersame dgn adik aku dari aku kecik sampai skrg, komik2,cd dier, dan rajin aku mendownload gune torrent tu..haha...hepi jek bacer citer nie..ader unsur2 persahabatan tau nilai2 murni dier

Meh aku kenalkan watak2 utama 'Doraemon' ni hasil kajian dlm kamus wiki...n pemerhatian aku sendirik


Doraemon : Doraemon merupakan seekor kucing robot, yang menjadi pembimbing dan pembantu Nobita. Dia dihantar ke zaman sekarang oleh keturunan Nobita pada abad ke-22.Tapi dier ni slalu kene ejek musang dan dialog dier yg paling glamer adalah "saya bukan musang laaaa..saya robot kucing dari abad ke 22"...haha..amat takut dgn tikus, sbb tinger dier penah kene mkn dgn tikus..n amat meminati kuih dorayaki


Nobita : Seorang yang pemalas, lemah dalam belajar, sukan dan selalu dibuli oleh kawan2 terutama si giant n suneo...kelebihan dier bermain bunga tali dan menembak...walopun dier ni lemah..tapi dlm citer2 movie dier Nobita adalah seorang yang mementingkan keadilan dan sanggup membahayakan diri bg menyelamatkan orang lain tau


Shizuka : Gadis comel sebaye dgn Nobita, pandai dan baik hati. Nobita minat kat dier dan sering jeles dgn Dekisugi yg pandai dlm kelas dan sering berkawan dgn Shizuka. Dier ni suker mandi hobinyer

Giant : Kaki buli kanak-kanak dan paling suker membuli Nobita. Suker menyanyi walopun nyanyiannyer amatla teruk. Tapi dier takut kat mak dier, ader sowang adik namer Jaiko yg berminat melukis manga


Suneo : Dak laki kayer, dan suker menunjuk2 dgn kekayaan dier la...ayah dier kwn rapat dgn org stesen t.v la..kaki bodek Giant tuk dpt perlindungan jek...jadik seiring dgn Giant duk buli Nobita.

Itula antara watak2 utamer dlm citer Doraemon, tp masih ader lagik watak2 sampingan lain. Ehehe..so..anda membesar dgn kartun aper??thundercat pon besh gakkkk..haha..ingat lagik..lain entri kay


Share/Bookmark

10 comments:

Pena Marhaen said...

teringat member yg di gelar doraemon dan nobita di zaman sekolah dulu..

MéuzAngelo™ XXIII said...

teringat zaman kecik2 dulu.. mak aku pun layan gak.. huhu

ramai yg taktau doraemon yg disiarkan skrg adalah versi remake dari yg asal.. so, lukisan lebih lawa dari versi asal.. aku sempat la tgk versi asal.. :D

jom join bloglist meuz

Qistina Filzah said...

pena marhaen : muke dowang samer ngan doraemon nobita ke??hehe
angelo : skrg ni movie dier pun lukisan dier cam lain sket..tp lebih cantik

niesz said...

hehe..lame dah xtgk cite nie..asyik tgk sinchan je..ekeke..

Nurul a.k.a Riko said...

Beshkan katun nie..ahkak pun suka gak. Skrg nie..anak2 ahkak pun tgk katun Doraemon nie.

alepridz said...

teringat masa kecik2 dulu... bila doraemon berkumandang jer bukak volume tv kuat2 kul 7pm masa tu... umah sebelah padang badminton je... (dimana kawan2 masa kecik men baling selipar disana) bila kawan2 dengar jer lagu doreamon sume kelam kabut lari bertempiaran balik umah bukak tv... lawak lawak....

Qistina Filzah said...

nurul : ahkak shuke doraemon lagik dari sinchan..sinchan shuke tyg montot jekkk..hehe
nurul : join ler tgk dgn ank2..tmbh nilai meshre gtu
alepridz : main baling2 selipar ekzz..haha..penah gak main dedulu time kecik, lagu doraemon nie kirer mudah diikuti n menarik perhatian kekanak

Farah said...

Hoho, sampai sekarang pun suke tengok doraemon ni..tapi kalau tengok kat tv tu dapat tengok kejap jer sebab dah maghrib..selalu sempat tengok shinchan jelah..hehe..

Dulu pun suke tengok sailormoon jugak..walaupun x faham cerite tu, tapi seronok je tengok die bertukar pastu kalahkan orang jahat..hehe..

Sekarang ni ngidam pulak nak tengok citer2 kartun dulu2..ade satu citer tu xtau la pulak tajuk die ape, ingat name watak je..sorang mujako sorang lagi dono..tau tak citer ape tu ek??hoho

Qistina Filzah said...

mujako..dono..aha mcm penah tau la...alamak..citer aper ekzzz??jap2 wat research likkk..hehe

Anonymous said...

dragon ball lagi best...

Related Posts with Thumbnails