AHLAN WASAHLAN SELAMAT DATANG WELCOME WILLKOMMEN

Tuesday, February 8, 2011

Hari Kekasih♥

~Gambar-gambar sumber dari iluvislam.com~


Entri kali nie aku nk ceritakan kesah yg hangat diceritakan pader bulan Februari..hari kekasih atau mudah orang ramai menyebut 'valentine day'...seperti biase, tv2,majalah2 pade bulan ini sibuk mengupas perihal kekasih, dek kerane nk memeriahkan valentine nie punyer pasal... Mungkin ramai yg dah tahu, valentine berasal dari mane?? Ada bnyk pendapat menceritakan asal usul valentine nie..satu dari kesahnyer adalah...

Valentine adalah nama seorang pemimpin agama Katolik yang telah dianggap menjadi martir (mati syahid) oleh orang-orang Kristen (katolik) dan Valentine telah diberi gelar sebagai orang suci (Santo) oleh mereka.Kisahnya bermula ketika raja Claudius II (268 - 270 M) mempunyai kebijakan yang melarang prajurit-prajurit-nya untuk menikah. Menurut raja Claudius II, bahwa dengan tidak menikah maka para prajurit akan agresif dan potensial dalam berperang.

Kebijakan ini ditentang oleh Santo Valentine dan Santo Marius, mereka berdua secara diam-diam tetap menikahkan para parujurit dan muda-mudi, lama-kelamaan tindakan mereka diketahui oleh raja Claudius, sang rajapun marah dan memutuskan untuk memberikan sangsi kepada Valentine dan santo Marius yaitu berupa hukuman mati.

Sebelum dihukum mati, Santo Valentine dan Santo Marius dipenjarakan dahulu, dalam penjara Valentine berkenalan dengan seorang gadis anak sipir penjara, kemudian gadis ini setia menjenguk valentine hingga menjelang kematian Valentine. Sebelum Valentine dihukum mati, Valentine masih sempat menulis pesan kepada gadis kenalannya, yang isinya : "From Your Valentine".

Setelah kematian Santo Valentine dan Santo Marius, orang-orang selalu mengingat kedua santo tersebut dan merayakannya sebagai bentuk ekspresi cinta kasih Valentine, dua-ratus tahun kemudian yaitu tahun 496 Masehi setelah kematian Santo Valentine dan Santo Marius, Paus Galasius meresmikan tanggal 14 Pebruari 496 sebagai hari Velentine.

Itulah sejarah hari Valentine yang ternyata untuk mengenang dan memperingati dua orang suci Kristen Katolik yang mengorbankan jiwanya demi kasih sayang.

So, mengapa yerr..masih ramai owg Islam yg yeye nk menyambut hari kekasih nie??termasukla budak2 mentah, mcm ank2 murid aku yg berkapel tu..huhu...bukankah hari berkasih syg sepatutnyer setiap hari?sayang menyayangi sesame manusia...& yg paling penting kepade pencipta cinta itu..Yang Maha Agung... Mungkin tahun nie kiter luper, keesokkan selepas hari valentine 14 Februari, 15 Februari bersamaan 12 Rabiulawal..adalah hari keputeraan 'kekasih Allah'..bukankah sepatutnyer Rasul Junjungan Mulia yg lebih kiter raikan sebagai kekasih kiter??

Yup, xsalah untuk berkasih syg, dalam Islam pun mmg dituntut untuk berkasih syg..tapi ader batasnyer..aku nie mmg bnyk kelemahan, xsempurna pun tp xsalahkn saling ingat mengingati,just nk kongsi ape yg aku rase jek sebagai seorang muslimah (wanita Islam)...aku jugak samer dgn manusia biase lain..ingin mencintai dan dicintai...

So, jangan tunggu valentine day baru nk ucap kater2 cinter yg bermadah2 itu, xder makne kiter nk agung2kn hari itu,hari2 pon leh diucap...ok...berkasih syg la anda pada setiap maser...disamping xlupe pade penciptanya...
♥"Beby...love u so much, jgn ditanye mane rashe itu hadir, kerane ia ikhlas dtg dari hati, tanpe alasan..tanpe sebab...rashe cinta anugerah dari Tuhan...semoge ikatan kiter akn lebih diredhai dgn ikatan yg halal satu hari nanti..dan bersama la kiter memandu ke arah cinta-Nya...Allah Yang Maha Agung....jika diizinkan-Nya,Insya-Allah..."♥


Share/Bookmark

2 comments:

Pena Marhaen said...

kalau bab benda-benda budaya mengarut macam ni mmg dah jadi kebanggaan org kita..main ikut dan terima bulat-bulat tanpa usul periksa..padahal tarikh 14 february tu hari org kristian meraikan hari kejatuhan empayar Islam di Andalusia dan Cordova,Sepanyol..Valentino tu nama paderi yg bertanggungjawab merangka strategi dan dakyah halus utk melemahkan kerajaan Islam masa tu.

Qistina Filzah said...

yup...betol..over tol tv duk tyg filem cinte mcm2...kunun meriah sgt la...ni bunge n teddy pon sure la bnyk dijual..

Related Posts with Thumbnails