AHLAN WASAHLAN SELAMAT DATANG WELCOME WILLKOMMEN

Friday, September 24, 2010

Kawan,Kenalan atau Sahabat??

Pas kesah jiwangz, aku nk ajak plak berkongsi cerita tentang kawan, kenalan atau sahabat??jom kiter kaji perbezaannya

Sumber dari : blog-blog tempatan


kawan = manusia yg berjumpa lantas berkenalan & bertambah mesra, berkongsi cerita...berkongsi kehepian, berjalan sama2

MySpace

kenalan = manusia yg berjumpa lantas berkenalan...mesra apabila bertemu, hanya berkongsi cerita formal & isu semasa / kerjaya/ study

MySpace

sahabat = manusia yg berjumpa lantas berkenalan & bertambah mesra, berkongsi cerita suka & duka, sanggup berkorban masa & tenaga, sudi menjadi kaunselor/ polis/ hakim ... tidak mengambil kesempatan/ menggunakan apabila diperlukan/ bersama2 dlm hepi & duka..ececehMySpace

tp mmg payah kn nk carik sahabat sejati..kalo kiter kenang kesah persahabatan Abu Bakar as-Siddiq dgn Nabi Muhammad s.a.w...itula contoh kesah sahabat sejati, orang kata kekadang sahabat lebih bermakna dari kekasih...masalah kekasih,kehepian bersama kekasih sumer kita kongsi dengan sahabat...


(kekadang owg yg kiter kenal hanya pandai amek kesempatan, carik kiter biler nk hepi sama2 kerana sebab tertentu...nk pinjam kereta, xder transport..leh la berjalan samer2, sbb nk gunakan kepentingan tertentu..mungkin kiter ni rapat dgn owg tertentu yg leh diambil benefit@kiter ader kemahiran tertentu yg boleh dibantu, biler ader owg yg lebih bgs...ader kereta sendirik...ngam ngam choi jek berjalan tanpa bgtau, menipu lagik...xjujur dlm berkawan, kater pi sini, rupenyer pi ctu..alasan mungkin xnk diganggu oleh kwn2 yg kelompok lain..& ada jugak kwn yg biler sunyi ditinggalkan kekasih ker, pandai carik owg nk luahkan perasaan, pastu biler da ok..bla mcm tu jek...ini sumer jenis kenalan biasa, bkn kawan,apatah lagi sahabat)

Kata Mutiara
" Semua orang pasti membutuhkan Sahabat sejati, namun tidak semua orang berhasil mendapatkannya. Banyak pula orang yang telah menikmati indahnya persahabatan, namun ada juga yang begitu hancur karena dikhianati sahabatnya ".

" Mempunyai satu sahabat sejati lebih berharga dari seribu teman yang mementingkan diri sendiri "


Share/Bookmark

Jiwangz Time ^_^


besh kn watak heliza dlm citer nie,dpt jodoh dari abg ank murid tu,hehe..pape pon heliza comey

Doa Buat Kekasih

(Aku ingat lagik, doa ni penah tampal kat meja study kat uum dulu, umang ai..jiwang gak kn aku dulu..pastu slumber lik...skrg ni kitowang selalu wat status jiwang2 kat fb plak..saje2 jek layan) ditambah asik dapat kad jemputan kawin member2 jek

MySpace

Ya Allah...Seandainya telah engkau catatkan

Dia tercipta untukku
Satukanlah hatinya dan hatiku
Titipkanlah kebahagian di antara kami,
Agar kemesraan itu abadi...

Ya Allah Ya Tuhanku yang maha mengasihani,
Seiringkanlah kami melayari hidup ini
Ketepian yang sejahtera dan abadi
Maka jodohkanlah kami

Tetapi Ya Allah...
Seandainya telah engkau takdirkan
Dia Bukan milikku
Bawalah dia jauh dari pandanganku
Luputkanlah dia dari ingatanku
Dan peliharalah aku dari kekecewaan

Ya Allah Ya Tuhanku yang maha mengerti...
Berikanlah aku kekuatan
Menolak bayangannya jauh ke dada langit
Hilang bersama senja nan merah
Agar aku sentiasa tenang
Walaupun tanpa bersama dengannya.

Ya Allah yang tercinta...
Peliharalah aku dengan takdirmu
Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku
sesungguhnya engkau maha mengetahui
Segala yang terbaik untuk hambaMu ini....

Dan sekiranya aku menemui seseorang
yang baru di dalam hidupku
Kau semaikan lah rasa ka sih sayang dan cintaku yang penuh ikhlas
kepada dirinya
Agar diriku dan dirinya memahami antara satu sama lain
Dan terbinalah satu ikatan yang lebih suci dan murni

Ya Allah...
Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku
Di dunia dan di akhirat
Dan peliharalah kami dari azab api neraka
Amin...amin..yarabbal alamin....
(drama 'epilog syurga cinta' slot akasia da abes arini, puas atie la irham kawen gak ngan cg syuhadah tu..drama nie besh sbb bnyk ayat2 jiwang tentang kawan & cinta berlandaskn Islam yg diungkapkan terutama oleh atuknyer)


Share/Bookmark

Thursday, September 23, 2010

GSTT Tersingkir??

Hmm...sekarang, dlm minggu nie sebenarnyer jiwa dax2 gstt skola aku nga gelisah coz ader penghantaran guru2 posting secara besar-besaran minggu dpn, skola da dpt surat dari jabatan suh senaraikn namer2 gstt yg akn disingkirkan..mmg mendebarkan...mane nk carik keje lain dlm mase terdekat..tadik mkn semeja ngan kb & pengetua, selamber jek la kitowang tny sal perkara tu ditmbh pengetua pon da bukak ceriter..ini jawapan pengetua "kalo boleh ese xnk sepo2 tersingkir do, biarla sampai hujung tahun, ese pon da call owg tu ckp, kalo nk anta guru posting, masuklah bulan satu, bukan apo, ese xsampai hati jugak..ado yg boli kereto baru, tapi kalo owg tu nk anta gak...ese akan usahakan masukkan kek mano2 skola yg kosong mcm dato'mansor ko " katernyer sambil mkn kuih & kak nita K.Bidang Sains Math menyampuk " payahla tuan haji, pengurusan skola kan terganggu"..lebih kurang la mksd ayat dowang...so fikir2 la sendirik, harap kami geng2 gstt masih ader rezeki di sekolah ni 
video
video ucapan geng gstt berayer 2009


Share/Bookmark

Open House Umah Pengetua


Mlm tadik, pengetua kitowang iaitu Tn Hj Kamaruddin b Hj Ibrahim mengadakan umah terbuker tuk cekgu2 skola & staff skola, spt biase aku & geng2 gstt pi bersamer2 juger kakngah & fiky menjoin (fiky asik kene home sick, sket2 nanges duk oztel, pastu demam, sbb tu ader kat umah, petang smlm pon teman dier pi oztel amek brg2 kat oztel dier,ngengader betol la) pas pi umah pengetua kitowang pi umah qazreen plak


Share/Bookmark

Tuesday, September 21, 2010

Open House Student 2010


Hari ahad lps berlangsung majlis open house tuk student2 & kengkwn rpt kat umah aku anjuran aku,kakngah & omak...ok gakla, walo xdpt jemput ramai owg coz dax2 ramai ponteng skola, mcmane nk bgtau, x-student aku yg kat serting pun ramai yg dtg, menu pada hari itu adalah mi kari,mi singapura,mi goreng abg,kek,cendol...simple2 jek coz bajet xbape bnyk, thn nie bonus xder,gaji plak da abes, fiky plak rajin membuat kek batik mlm tu


Share/Bookmark

Friday, September 17, 2010

Jejalan Raya Umah Kak Fizah Akaun


Arini geng gstt beraya umah kak fizah akaun plak, kak fizah akaun menyediakan juadah2 seperti mee goreng,nasik goreng (ni mmg bez nasik dier) kek lapis,keropok lekor dari pahang,nugget & air sarsi gas..hehe, so pas maghrib kitowang bertolak ke umah kak fizah akaun, kakngah pon join gak bwk si ikmal,azri & adiknyer aniq..ank kak fizah akaun mmg mcm si upin ipin tau
MySpace


Share/Bookmark

Ebi Patah Tangan :(

kesian ebi,tgn dier yg sakit tu dier julurkn ke bawah,ni duk kat atap ni jek kejenyer

Kucing aku si ebi kondolez podolski@firdaus patah ke atau terseliuh tgn xtau la...coz rayer ke 4 aritu mlm tu mak dgr dier bergaduh, esok pagi tu tgk dier da terjengket2...kesian plak...mak la pi marah kucing yg nga berlwan ngan ebi tu coz kucing tu menggunakan taktik menarik rantai ebi sehingga tercekik & ebi menggunakan tgnnyer utk menghalang, tu yg terus tgn dier patah..arini plak dari pagik tadik lagi duk atas atap kat dapur, xturun2...kesian plak, terpaksela aku & fiky yeye memanjat tuk menurunkannya,kesian ko ebi
MySpace


Share/Bookmark

Thursday, September 16, 2010

Happy Belated Birthday Muller :)


13 sept aritu besday si muller ni..germany & bayern munich punyer bakat muder yg bagos,mlm td tuk juara liga2 eropah bayern vs roma mng 2-0 si besday boy ni score satu disamping satu lagik dari abe klose la..hehe, real madrid pon mng lwn ajax 2-0, satu own goal, satu lagik assist dr ozil kpd ahmad higuain(namer Islam..haha) walopun si baheej n aizim kater game mlm tadik boring, patut real madrid leh score lebih, tp xper..yg penting mng gak..kalo x teruk mourinho kene kutuk
MySpace


Share/Bookmark

Wednesday, September 15, 2010

Podolski lempang Ballack

Hehe,time2 rayer ni pon geng2 bola aku aktif gak citer sal bola, game2 pon ader yg follow walo nga layan tetamu,hehe...mlm ni de game real madrid lwn ajax ekz ^^, ni bkn nk citer sal real madrid ke per..tp nk citer sal en somi shashira kene lempang ngan ank meow2 faez si aliff podolski (kalo masuk Islam la)haha...kesah lamer la time qualifying wc thn lps, tp baru tgk vid nyer, yela tau citer tu bacer kat buku bola tp xtgk la...coz thn lps lom order lagik astro super sport nie... klaka pon ader, sbb si lahm n mertesacker yeye la meleraikn, nmpk la kecik nyer en somi aku tu..nmpk da ballack ni panas baran, sbb aku ader bacer kat majalah baru2 nie yg dier ni antara 'dak nakal team2 kat eropah' suker carik gaduh..nmpk plak lahm lebih sesuai jadik kapten..hehe (jgn mara shashira :p)

MySpace

nmpk kn ballack kene lempang
ni versi penuh punyer,nmpk lahm n mertesacker nga leraikan


Share/Bookmark

Monday, September 13, 2010

Geng GSTT Rayer 2010


Arini raya ke4 geng gstt wat jejalan rayer mcm biase aktiviti tahunan, tp thn nie umah sue xdpt pi coz sue da start keje, aku,aida,aiza,kak fizah(bwk sowang ank buah),aizim,iqbar,hanif,lizayu yg join kali nie,aku plak bwk 6 owg ank buah aku samer..rashe mcm da ader ank 6 la..haha, walo pun ader sedikit krisis tp prog berjalan lancar la, cumer kureng sket bergambar thn nie coz bateri kamera luper cas, gune enset xbape lawa gmbr tu, lagik2 mlm td abg aku wat reunion tuk dak smkbk dier tu kat umah, mcm umah terbuker gak la, so busy sket, tdo pon lewat, bgn pagi pon xcukop tdo, mood kureng baik sket...letih wokk
MySpace


Share/Bookmark
Related Posts with Thumbnails